Blogi

Lempeä kamomilla hoitaa sekä mieltä että kehoa

Kamomilla (Chamomilla recutita) on yksi vanhimmista ihmiskunnan tuntemista parantavista yrteistä. Nykypäivänä kamomilla tunnetaan parhaiten sen rentouttavasta ja rauhoittavasta vaikutuksesta. Monelle kamomilla onkin tuttu iltetee, joka edesauttaa nukahtamista ja parantaa unen laatua.

Keho ja mieli ovat erottamattomat ja kamomillankin lempeä vaikutus on kokonaisvaltaisempi kuin moni ehkä tulee ajatelleeksi. Kupillinen tuoksuvaa kamomillateetä saa myös kehossa vallitsevia häiriötiloja asettumaan palauttaen tasapainon lempeästi. Erityisesti kamomillan vaikutuksien on huomattu kohdistuvan ruuansulatuskanavaan. Kamomilla voikin olla avuksi erilaisissa ruuansulatusongelmissa, vatsan alueen kipujen helpottamisessa ja turvotuksen poistamisessa.

Lue lisää >>

Joko tunnet pergan?

Siitepölytuotteet ovat tällä hetkellä yksi eniten tutkijoita kiinnostavista superfoodeista, eikä ihme – niiden ravinnetiheys on vertaansa vailla ja siitepölyllä voi olla lukemattomia positiivisia vaikutuksia ihmiskehon hyvinvointiin.

Sanotaan, että perga on kuin ammus jota ei tarvitse edes tähdätä, koska se osuu joka tapauksessa! Jotkut väittävät jopa ihmisen voivan elää terveenä pelkällä vedellä ja pergalla. Tämä emme sentään suosittele kokeiltavaksi, mutta totta on ettei pergan lähes myyttisiin mittasuhteisiin kasvanut maine ole syntynyt tyhjästä. Vanhoissa mehiläisenhoitokulttuureissa jumalten ruuaksikin kutsutun pergan ansiot on tunnettu jo vuosituhansia. Nykyisin myös uudet tutkimukset vahvistavat perinteiseen kansanviisauteen perustuvaa ymmärrystä siitä, miten siitepölyä voidaan käyttää korjaamaan kehon toimintahäiriöitä ja ravitsemuksellista epätasapainoa.

Lue lisää >>

ghee_1

 

Miksi ghee on ruoanlaiton kuningas?

Gheehen (kirkastettu voi, lausutaan  ”ghii”) viitataan jumalten ruokana jo Intian vanhimmassa tunnettussa tekstissä, Rg Vedassa. Joogassa ghee on kaikkien ylistämä elintarvike, joka symboloi elinvoimaa, ravintoa ja terveyttä. Sanotaan, että ghee on maidon tarkoin varjelema salaisuus, joka voidaan kuitenkin saada esiin. Kirnuamalla maito saadaan muutettua voiksi, mikä on jo askeleen päässä gheestä. Voin kuumentaminen tuo lopulta esiin maidon kirkkaan, puhtaimman olemuksen, gheen.

Gheetä jumaloidaan eniten Intiassa ja sen naapurimaissa, mutta se tunnetaan ympäri maailman. Myös Itämeren maissa ghee on ollut hyvin tunnettu muinaisista ajoista saakka, mutta kuten monet muutkin luonnolliset ja perinteiset tuotteet, ghee alkaa olla unohdettu esimerkiksi suomalaisessa keittiössä …

Lue lisää >>

 

Tulsi: kaikkien yrttien kuningatar

Jos olet matkustellut Intiassa, erityisesti Vishnu-kulttuurin alueella, olet saattanut panna merkille, että jokaista pihaa koristaa pyhä kasvi koristellulla korokkeella. Kasvi on nimeltään tulsi (Ocimum tenuiflorum) ja se tunnetaan toisinaan myös nimellä pyhä basilika. Intiassa se on korotettu joillain alueilla jopa jumalattaren asemaan, mutta sen käyttötavat vaihtelevat nykyään paljon. Jotkut intialaiset nauttivat tulsia päivittäin, toiset taas näyttävät täysin unohtaneen sen terveysvaikutukset ja huomioivat kasvin korkeintaan sen kastelemisen yhteydessä tai juhlapäivinä …

Lue lisää >>